Ştiri

INFORMAȚII DESPRE BECURI ȘI SPOTURI LED
Dioda emițătoare de lumină (LED) este un cristal semiconductor prin care curentul poate circula doar într-o singură direcție și o parte din energia sa este transformată în lumină. Are o bandă foarte îngustă, adică are întotdeauna o anumită culoare, în funcție de tipul de semiconductor. Cristalul LED alb cu lumină albastră iluminează un fosfor special și emite lumină albă. Spre deosebire de alte surse de lumină, tensiunea pe LED este mai mică și este direct legată de culoarea luminii – între 1,6 V și 3,6 V, de la roșu la albastru și alb. Fluxul luminos depinde de curent și de consumul de energie electrică. De exemplu, un LED albastru de 1 W are un flux de 10 lm, iar cele verzi și albe de 30 lm, roșu – 44 lm. Pentru a asigura valorile dorite ale tensiunii și curentului în corpurile de iluminat cu LED, este necesară o unitate electronică alimentată de la rețea. Multe dintre aceste unități oferă o valoare integrată a variațiilor de curent din tensiunea de rețea.
În ultimii ani, luminile LED pătrund rapid în toate domeniile iluminatului. Inițial decorative și de accent, ele pot înlocui acum becurile și tuburile fluorescente din facilități de iluminat, birouri, magazine, hoteluri și altele.
Cele mai mari avantaje ale LED-urilor sunt economia și durata lor lungă de viață (aproximativ 50.000 de ore). Lămpile produse astfel sunt aproape nelimitate și practic nu necesită întreținere. Prin investiția în iluminat LED, economisești la facturile de energie și la întreținere. Durata de viață a lămpii ajunge la 50.000 de ore în condiții normale de funcționare (temperatură ambientală și umiditate normală). Toate modelele au lămpi LED cu „sisteme de autoreglare” – dacă unul sau mai mulți LED-uri se ard, nu afectează funcționarea celorlalte. Astfel, se prelungește și mai mult durata de viață a lămpilor.
Iluminatul LED este considerat deosebit de potrivit pentru iluminat funcțional decorativ al treptelor, aleilor, nivelurilor ridicate, pasarelelor și tavanelor suspendate din săli. În plus față de marcarea anumitor secțiuni, LED-urile oferă oportunități variate de realizare a efectelor de culoare, inclusiv descrierea cercurilor și formelor neregulate.
Alte avantaje ale iluminatului LED sunt posibilitățile bune de reglare a fluxului luminos, durata lungă de viață fără întreținere, consumul redus de energie și alimentarea la joasă tensiune. Instalarea iluminatului LED optimizează costurile energetice și crește siguranța iluminării în săli, oferind oportunități unice de a obține un confort luminos specific al încăperii. Toate aceste caracteristici creează condițiile pentru realizarea efectului dorit în ceea ce privește culoarea și iluminatul. Nu există radiații de tip ultraviolet sau infraroșu, cum se întâmplă la filamentul incandescent. În final, luminile LED sunt prietenoase cu mediul, nu conțin gaze și mercur.

 

 

Panouri fotovoltaice cu tehnologie PERC
Modulele solare PERC câștigă tot mai mult teren pe piață, dar ce este tehnologia celulelor PERC și care sunt avantajele acesteia? Pentru a înțelege mai bine importanța tehnologiei celulelor PERC, să trecem în revistă mai întâi câteva dintre ineficiențele comune întâlnite la panourile solare standard pe bază de siliciu.
O celulă standard de panou solar conține două straturi de siliciu, denumite frecvent „n-tip” și „p-tip” pentru comportamentul lor de sarcină negativă și pozitivă. Un panou solar produce electricitate atunci când lumina soarelui lovește celulele solare, eliberând electroni din stratul n-tip, în timp ce stratul p-tip îi primește, creând astfel un câmp electric. Celulele solare construite doar cu două straturi de siliciu se confruntă cu pierderi de eficiență. Primul tip de pierderi provine din ineficiența captării luminii solare: aceasta poate fi reflectată de celula solară, blocată de fire sau poate trece complet prin celulă și se transformă în căldură, reducând eficiența. Un alt tip de pierderi apare din cauza mișcării aleatorii a electronilor eliberați de lumină; aceștia se pot recombina cu materialul de siliciu din partea frontală sau posterioară a celulei sau pot rata complet circuitul. Din fericire, unele pierderi de eficiență pot fi reduse prin tehnologie. De exemplu, adăugarea unui strat de pasivare frontală reduce recombinarea în partea din față și previne o parte din reflexie. Pentru a preveni mișcarea nedorită a electronilor spre contactul din spate, se poate adăuga un strat de câmp posterior de suprafață sau se pot amplasa toate firele pe spatele panoului în timpul producției.
PERC vine de la „pasivated emitter and rear contact” (emițător pasivat și contact posterior) sau „celulă posterioară”. Panourile solare construite cu celule PERC au un strat suplimentar pe partea din spate a celulelor solare tradiționale. Acest strat suplimentar permite captarea unei cantități mai mari de lumină solară și transformarea acesteia în electricitate, ceea ce face ca celulele PERC să fie mai eficiente decât cele tradiționale. Modulele PERC pot, de asemenea, să reducă recombinarea în partea din spate și să prevină transformarea undelor lungi în căldură, ceea ce ar reduce performanța celulei. Tehnologia PERC există din 1989, însă implementările comerciale s-au confruntat la început cu degradarea indusă de lumină. Totuși, cu îmbunătățiri constante de-a lungul anilor, modulele PERC au acum o eficiență cu 1 punct procentual mai mare decât modulele standard. Având în vedere că un modul standard are în general o eficiență de 20%, un sistem cu module PERC va genera cu aproximativ 5% mai multă energie decât unul cu module standard, toate celelalte condiții fiind egale. Chiar dacă spațiul de pe acoperiș nu este o problemă majoră, este posibil să se economisească timp și costuri de instalare prin utilizarea modulelor PERC mai eficiente. Dacă un amplasament necesită 40 de module standard sau 38 de module PERC pentru a atinge producția anuală dorită, se poate reduce cantitatea de structuri de prindere, cablare și dispozitive MLPE necesare pentru a conecta întregul sistem.

 

 

Iluminat LED – Protecție IP (Rating)
CE ESTE RATINGUL IP?
Rezistența oferită de corpul de iluminat la pătrunderea solidelor și lichidelor este indicată de ratingul IP (Ingress Protection). Acesta este un număr format din două cifre: prima cifră indică gradul de protecție împotriva pătrunderii particulelor solide, iar a doua cifră împotriva pătrunderii lichidelor. De exemplu, IP65 indică protecție totală împotriva prafului și protecție împotriva jeturilor slabe de apă.
PRIMA CIFRĂ
PROTECȚIE ÎMPOTRIVA PARTICULELOR SOLIDE
1. Fără protecție
2. Protejat împotriva obiectelor solide mai mari de 50 mm (ex: contact accidental cu mâna)
3. Protejat împotriva obiectelor solide mai mari de 12 mm (ex: contact accidental cu degetul)
4. Protejat împotriva obiectelor solide mai mari de 2,5 mm (ex: unelte și fire)
5. Protejat împotriva obiectelor solide mai mari de 1 mm (ex: unelte fine și fire)
6. Protejat împotriva prafului
7. Protecție totală împotriva prafului
A DOUA CIFRĂ
PROTECȚIE ÎMPOTRIVA LICHIDELOR
1. Fără protecție
2. Protecție împotriva picăturilor verticale de apă (ex: condens)
3. Protecție împotriva stropilor direcți de apă, până la 15° de la verticală
4. Protecție împotriva stropilor direcți de apă până la 60° de la verticală
5. Protecție împotriva stropilor de apă din toate direcțiile
6. Protecție împotriva jeturilor de apă de presiune redusă din toate direcțiile
7. Protecție împotriva jeturilor de apă similare cu valurile mari
8. Protecție împotriva imersiunii între 15 – 100 cm
9. Protecție împotriva scufundării complete

 

 

 

LĂMPI LED PENTRU ILUMINAT EXTERIOR
Asistăm la o creștere rapidă, în doar câțiva ani, a iluminatului cu LED. Acest proces ireversibil va fi accelerat odată cu aprecierea acestora. Un accelerator suplimentar îl reprezintă măsurile adoptate în Uniunea Europeană privind interzicerea treptată a becurilor incandescente, inclusiv a celor cu halogen, și înlocuirea lor treptată cu surse de iluminat economice, în special LED.
LED-urile, pe care le vom numi prescurtat LED (Diodă Emitătoare de Lumină), sunt componente electronice în stare solidă (dioduri) care emit lumină atunci când sunt traversate de curent electric. Spre deosebire de becurile incandescente convenționale, în cazul LED-urilor, majoritatea energiei electrice este transformată în lumină, nu în căldură. Funcționând pe principiul electroluminiscenței, LED-ul a fost inventat în 1962 de către Nick Holonyak, iar producția acestora a început în 1968.
Succesul iluminatului cu LED se datorează următoarelor avantaje:
• Consum redus de energie – cu până la 90% mai mic decât cel al unui bec convențional. Pe lângă economiile semnificative pentru utilizator, un consum mai redus de electricitate înseamnă și scăderea emisiilor de dioxid de carbon în mediu.
• Durată de viață extrem de lungă – aproximativ 50.000 de ore. Durabilitatea iluminatului LED depinde în mare măsură de protecția împotriva supraîncălzirii și a umezelii. Prima problemă se rezolvă printr-un sistem eficient de răcire, iar cea de-a doua prin utilizarea de corpuri de iluminat pentru exterior cu protecție IP44 (protecție împotriva stropilor de apă).
• Fiabilitate mare – LED-urile sunt extrem de durabile. În practică, nu necesită înlocuire, ceea ce înseamnă și o reducere a costurilor suplimentare.
• Intensitatea luminii LED poate fi reglată gradual în intervalul 0–100%.
• LED-urile nu necesită timp de încălzire – după pornire, luminează instantaneu la intensitate maximă.
• Nu poluează mediul – LED-urile nu conțin substanțe periculoase și nu necesită condiții speciale pentru colectare.
• Combinarea LED-urilor cu senzori inteligenți aduce beneficii și mai mari: “Economia de electricitate pentru iluminat poate crește de aproximativ două ori.”
• LED-urile nu sunt afectate de comutările frecvente (pornire/oprire), ceea ce nu le reduce durata de viață. Acest lucru le face ideale pentru sisteme de iluminat cu control tactil. Aprinderea instantanee la luminozitate maximă în sistemele de control tactil contribuie la creșterea siguranței și confortului utilizatorilor.
• Nu sunt afectate de temperaturile scăzute, fiind astfel potrivite pentru iluminatul exterior.
<p>Iluminat interior
Această lampă LED cu senzor de lumină, montată într-un corp în formă de balon, asemănător becurilor clasice, nu este doar un gest nostalgic, ci o soluție practică ce permite utilizarea în corpuri de iluminat existente cu soclu standard E27. Lampa are o putere de 7 W și emite un flux luminos de 330 lm, echivalentul unui bec incandescent de 30 W. Eficiența luminoasă a LED-ului Retrofit este de 47,4 lm/W, în timp ce becurile convenționale oferă aproximativ 11 lm/W.
Temperatura de culoare a lămpii este de 3200 K, astfel că lumina este percepută de ochi ca fiind „caldă”. Durata de viață a LED-ului este de 25.000 de ore. La o utilizare medie de 4,5 ore pe zi, durata de viață a lămpii este de aproximativ 15 ani.
Senzorul de lumină aprinde automat lampa la atingerea unui nivel minim de lumină ambientală (la amurg) și o stinge la răsărit. Există și un mod de funcționare continuă pe timpul nopții, timp de 4 ore, la o luminozitate redusă de 15 Lux (1 lm/m²).